Chokladbollar
En klassiker i ny tappning med vuxna smaker – riktig choklad, äkta vanilj och en konsistens som en blandning mellan mousse och den klassiska chokladbollen. Doppchokladen ger dem det perfekta crunchet! Vill du göra en barnvänligare variant kan du byta ut doppchokladens mörka choklad mot ljus samt utesluta kakaonibs i strösslet. Receptet ger 33 chokladbollar
40 minuter
Jonas Nilsson
Från drömmen om att bli godistillverkare, genom guldbord i VM 2014, silverplats i Dessertmästarna 2015 och silver i Matlagnings-OS 2016, till köksmästare på restaurang 19hundra – möt Jonas Nilsson, den sötsaksälskande kreatören med förkärlek för choklad. Här delar han med sig av sina bästa tips, utsökta recept och massor av inspiration.
Visa alla Jonas receptIngredienser
Strössel
10 gr kakaonibs
30 gr riven kokos
3 gr havssalt
Doppchoklad
300 gr mörk choklad, gärna av sorten Kayambe 72% Michel Cluizel
60 gr kakaofett
Chokladboll
150 gr Z-karamel, Michel Cluizel
150 gr mörk choklad, gärna av sorten Kayambe 72% Michel Cluizel
200 gr osaltat smör
5 äggvitor
5 äggulor
45 gr strösocker
1 vaniljstång
3 nypor havssalt
400 gr havregryn
50 gr kaffe
Gör så här
Strössel
- Blanda samtliga ingredienser
Doppchoklad
- Smält chokladen tillsammans med kakaofettet till 50°c.
Chokladboll
- Vispa äggula med urskrapad vaniljstång och socker fluffigt
- Smält choklad och smör till 50°c
- Vispa äggvitan lätt
- Vänd ner äggulan i den smälta chokladen
- Avsluta med att vända ner äggvitan och vispa ut ordentligt
- Tillsätt havregrynen och kaffet
- Gjut i silikonform och frys in
- Stoppa en tandpetare i varje boll och doppa i din doppchoklad, sprid över ditt strössel och kyl