• Baktillbehör
  • Nyheter
  • Bakplåt och formar
  • Dukning och servering
  • Kläder
  • Maskiner och apparater
  • Outlet
  • Kontakta oss direkt

     

    Meddelande

    Jag godkänner att mina uppgifter används för att bli kontaktad.

    Kexchoklad

    En klassisk söksak uppgraderad till läcker dessert – kanske det godaste man kan äta!

    4 timmar

    Jonas Nilsson

    Från drömmen om att bli godistillverkare, genom guldbord i VM 2014, silverplats i Dessertmästarna 2015 och silver i Matlagnings-OS 2016, till köksmästare på restaurang 19hundra – möt Jonas Nilsson, den sötsaksälskande kreatören med förkärlek för choklad. Här delar han med sig av sina bästa tips, utsökta recept och massor av inspiration.

    Visa alla Jonas recept

    Ingredienser

    Vaniljkola med brynt smör
    60 gr grädde
    60 gr sirap
    60 gr socker
    13 gr smör
    1,5 gr havssalt
    1/3 vaniljstång

    Hasselnötsganache
    75 gr vispgrädde
    11 gr invertsocker eller vit sirap
    110 gr choklad av sorten Z karamell Michel Cluizel
    46 gr hasselnötspraliné
    1/3 vaniljstång, urskrapad
    1 nypa havssalt

    Hasselnötscrumble
    100 gr hasselnötter
    2 dl strösocker
    2 dl vatten
    2 msk glykos
    50 g gryetine, kanderad kakaoböna

    Sammansättning
    smörgåsrån
    250 gr tempererad cohklad av sorten Z karamell Michel Cluizel

    Gör så här

    Vaniljkola med brynt smör

    1. Skrapa ur fröna från vaniljstången
    2. Bryn smöret till gyllene färg och tillsätt resterande ingredienser och låt koka till 122°c
    3. Häll i en form som är lika bred och lång som ett smörgåsrån så att höjden blir en halv centimeter och låt sedan svalna

    Hasselnötsganache

    1. Koka upp grädde, vanilj och invertsocker
    2. Smält mjölkchokladen med hasselnötspralinén till 45°c
    3. Gör en emulsion med grädde och choklad genom att tillsätta grädden över chokladen tre omgångar
    4. Smaka av med havssalt och mixa några sekunder
    5. Häll ut din ganache över kolan med en höjd på en halv centimeter och kyl

    Hasselnötscrumble

    1. Hacka nötterna fint och sila bort mjölet
    2. Koka in i sockerlag i cirka tre minuter på svag värme och sila sedan
    3. Rosta i ugn på 160°c tills nötterna fått en fin gyllene färg
    4. Låt svalna och blanda sedan med havssalt och gryetine

    Sammansättning

    1. Lägg ett rån på toppen och ett i botten av din kylda fyllning
    2. Skär sedan i portionsbitar och doppa i den tempererade chokladen
    3. Strö över crumble

    Fler recept