Jonas Nilsson
Från drömmen om att bli godistillverkare, genom guldbord i VM 2014, silverplats i Dessertmästarna 2015 och silver i Matlagnings-OS 2016, till köksmästare på restaurang 19hundra – möt Jonas Nilsson, den sötsaksälskande kreatören med förkärlek för choklad. Här delar han med sig av sina bästa tips, utsökta recept och massor av inspiration.
Visa alla Jonas receptIngredienser
Kokoskaviar:
175 gr kokospuré
75 gr mjölk
2 gr agar agar
1 msk strösocker
1 msk limejuice
½ vaniljstång
1 liter matolja, fryst
Ananaskompott:
200 gr ananas
70 gr råsocker
1 vaniljstång
50 gr mörk rom
3 passionsfrukter
1 msk smör
Kokossorbet:
500 gr kokospuré
25 gr rom
25 gr citronjuice
80 gr strösocker
25 gr glykos
1 gelatinblad
200 gr vatten
Vit choklad- och kokosganache:
200 gr vit choklad
1 gelatinblad
150 gr kokosmjölk
150 gr vispgrädde
20 gr malibu, kokoslikör
250 gr vispgrädde
Lime- och kokosmarängplatta:
120 gr limesaft
70 gr vatten
16 gr äggvitepulver
160 gr strösocker
100 gr florsocker
Kokos till strössel
Mandelkaka:
110 gr florsocker
40 gr mandelmjöl
10 gr honung
45 gr vetemjöl
1 gr bakpulver
60 gr smör
100 gr äggvita
40 gr finhackad mandel
Piña colada-skum:
3 äggvitor
92 gr kokospuré monin
40 gr mörk rom
27 gr citronsaft
53 gr ananasjuice
16 gr vispgrädde
20 gr sockerlag 50/50
2 kolsyrepatroner
Gör så här
Kokoskaviar
- Koka upp samtliga ingredienser, låt koka i två minuter på svag värme
- Spritsa ner i fryst olja
- Sila vätskan
Aananaskompott
- Stek ananas och vanilj i smör. Stek hårt, så det får en brynt yta
- Tillsätt råsocker och passionsfrukt och stek ytterligare
- Tillsätt den mörka romen, flambera och kyl därefter
Kokossorbet
- Blötlägg gelatinblad
- Koka upp alla ingredienser i en kastrull och tillsätt sedan gelatinblad
- Frys, kör i en pacojet
Vispad vit choklad- och kokosganache
- Blötlägg gelatinblad
- Smält den vita chokladen
- Koka upp grädden med kokosmjölk och tillsätt gelatin
- Gör en emulsion med chokladen och rör ner malibu och den kalla grädden
- Mixa med stavmixer och kyl i ett dygn
- Vispa försiktigt till mousse
Lime- och kokosmarängplatta
- Blanda limesaft, vatten, äggvitepulver och strösocker, mixa med stavmixer. Vispa på låg växel cirka 15 minuter tills det blivit fluffigt
- Tillsätt florsocker och vänd ner med slickepott
- Spritsa ut runda plattor. Plattorna ska ligga över serveringsglaset – mät för rätt storlek
- Sprinkla över kokos och baka i ugn på 60°c i cirka två timmar
Mandelkaka
- Vispa sakta upp äggvitan till fast skum
- Blanda florsocker med pistagepasta, honung, mjöl och bakpulver
- Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggskummet med slickepott utan att förstöra volymen
- Tillsätt det brynta smöret och den finhackade mandeln, baka på 175°c. Gör stickprov för att se när kakan är klar, cirka 15-20 minuter beroende på storlek
Pina colada-skum
- Blanda alla ingredienser i en sifon
- Tillsätt patroner och skaka om, kyl därefter skummet