Pralin Svart & surt
En len & välbalanserad lakritskola med en passionsfrukts ganache.
5 timmar
Jonas Nilsson
Från drömmen om att bli godistillverkare, genom guldbord i VM 2014, silverplats i Dessertmästarna 2015 och silver i Matlagnings-OS 2016, till köksmästare på restaurang 19hundra – möt Jonas Nilsson, den sötsaksälskande kreatören med förkärlek för choklad. Här delar han med sig av sina bästa tips, utsökta recept och massor av inspiration.
Visa alla Jonas receptIngredienser
LAKRITSKOLA
100g Smör
100g Ljus sirap
100g Vispgrädde
50g Sötlakritspasta
50g Saltlakritspasta
10g Lakrits granulat
100g Strösocker
1 nypa Havssalt
PASSIONSFRUKTS GANACHE
37g Vispgrädde
37g Passionsfruktspuré
20g Glykos
150g Vit choklad
1st Vaniljstång
1 Nypa Havssalt
Gör så här
LAKRITSKOLA
Börja med att smälta smöret i en kastrull Tillsätt därefter dem övriga ingredienserna.
Koka kolan till 113°C, häll över i en ny kastrull för att stanna kok processen.
Markera i spritspåse och låt svalna till 30°C.
PASSIONSFRUKTS GANACHE
Smält vit choklad i vattenbad, 45°C.
Koka upp vispgrädde, glykos, vaniljstång och passionsfruktspuré.
Låt dra i ca 10 minuter, sila.
Gör en emulsion med choklad i 3 omgångar.
Smaka av med havssalt.
Kör i mixer.
Låt svalna till 30°C fyll resterande pralin.