Lakritsmacarons
Den perfekta macaronen som smälter i munnen och har en blandning av sött & salt.
Ingredienser
Bottnar
150 g mandelmjöl
150 g ekologiskt florsocker
35 g ekologiskt strösocker
120 g äggvita, uppdelat i två skålar
150 g ekologiskt strösocker till sockerlag
50 g vatten till sockerlagen
-Valfri färg ex. ätligt kolpulver
Lakritsganache
150 g mjölkchoklad av bra kvalitet
75 ml vispgrädde
75 ml salt lakritssirap
1/3 tsk ätligt svart kolpulver
Gör så här
Bottnar
1. Sikta ner mandelmjöl och florsocker i en skål och blanda noga.
2. Ta hälften av äggvitan och vispa upp den till ett mjukt skum. Tillsätt 35 gram strösocker under tiden du vispar.
3. Häll i vatten och resterande socker i en kastrull och rör om.
4. Koka upp tills temperaturen ligger på 118 grader.
5. Vispa på låg fart och häll ner sockerlagen i marängsmeten. Fortsätt att vispa tills marängen är blank och nästan har svalnat helt.
6. Fyll smeten i en spritspåse med en rund tyll och spritsa ut små rundlar på en plåt med bakplåtspapper.
7. Grädda ca 12-15 min i mitten av ugnen på 150 grader.
Låt svalna helt innan du spritsar på fyllningen!
Lakritsganache
1. Ta en skål och smält chokladen över ett vattenbad.
2. Koka upp grädde, lakritssirap och kolpulver. Häll det över chokladen och rör om tills ganachen får en blank yta och går ihop. Använd sedan en stavmixer och mixa ganachen, ställ den i kylen ett par timmar så den hinner sätta sig.
3. Fyll en spritspåse med en rund, liten tyll och spritsa ut ganachen på hälften av bottnarna.
4. Sätt ihop kakorna med bottnarna.
Låt gärna macaronsen stå ett par dagar i kylskåpet för bästa smak!